Hoe zing je met twang – zelfs als je meer het vredesduif-met-olijftak-type bent.

‘Lemone, lemone!’
Ik hoor een marktkoopman in Palermo zijn citroenen verkopen. Zijn stem is nog scheller dan die van een enthousiast gospelkoor in Harlem. Hij weet het niet, maar hij gebruikt twang.

Wat is twang?
Spreek uit: tweng. Een mysterieuze term voor een metaalachtige klank. Denk aan Tina Turner als ze ‘big wheels keep on turning’ zingt – je hoort een niet te missen scherpte. Of zet Aretha Franklin’s Respect op, de metaalklanken vliegen je om de oren. Je kunt ook denken aan het knauwen van Fran, uit de Amerikaanse sitcom The Nanny Named Fran.

De klank van je stem krijgt extra schelheid. Vind je dat mooi of lelijk? Dat is een kwestie van smaak.

Welk effect heeft het?
Je stem wordt scherper en luider. Soms vraagt de melodie in een song om meer power – helemaal als het om een hoogtepunt gaat. Luister naar Whitney Houston als ze inzet na de modulatie (een toonsoort die verandert, in dit geval stijgt ‘ie een halve noot) – bij I will always love you.

Als ze die toon heel zacht had gezongen was dat ook mooi geweest, maar nu lost ze alle verwachtingen rondom de climax in. Hoera.

Luister vanaf 3:08

Hoe ontstaat twang?
Als je slikt daalt je strottenklepje. Zo sluit het je luchtpijp af, zodat je latte macchiato niet in je verkeerde keelgat schiet. Wanneer je zingt met twang laat je je strottenklepje een beetje dalen, maar niet helemaal. Zo maak je de ruimte boven je stembanden smaller.

Klinkt dat als abacadabra? Je komt er het makkelijkst als je een geit imiteert, een heks of een doedelzak.

https://youtube.com/watch?v=VlyIuCrUbyk

Ik vind het lelijk klinken
Honderd procent twang is ook bijna niet te harden. In 2000 had Anastacia een enorme hit met I’m Outta Love. In vrijwel de hele song hoor je haar bijtend zingen. Emotioneel doet dat iets met je. Het voelt dringend, maar ook opwindend. Ze zingt over haar vriend die haar nou eindelijk eens los moet laten – let me get over you, the way you gotten over me too. Als je in zo’n geagiteerde staat bent, past twang perfect.

Luister vanaf 1:10

Je hoeft heus niet altijd mooi te zingen
Het gaat om de afwisseling. Als er alleen maar zoetgevooisde klanken uit je mond rollen, sus je je luisteraars in slaap. Een scheutje twang is als een ijsblokje in je warme chocolademelk. Verrassend. Laat je leiden door wat je precies wilt uitdrukken.

Aldus
Wil je emoties als boosheid, extase of verontwaardiging uiten in een song? Oefen het zingen met twang.

En nu
Mekker als een geitje.